Ett brev till en gammal lärare/syo på gymnasiet om London

Hej Ingvar! Ledsen för att jag segat med mitt inlägg. Jag antar att jag är upptagen med att leva livet i London.

Jag är här på ett utbytes år via Stockholms Universitet och gör mitt sista år juridik här. Egentligen så gör jag mitt sista halvår här men då jag vill stanna i ett år så kommer jag göra 30hp mer än vad som behövs. Men det är de värt.

Jag betalar inget för studierna här utan de skickar en elev till Stockholm som tar min plats och jag tar någons plats här. Det fanns bara en plats till Uni of Westminster på Stockholms Uni via Juridiska Fakulteten och den var mycket eftertraktad.

Urvalet går tills å att den mest flest hp har bäst chans att åka. Sedan tittar de på betygen och sist på internationella engagemang på universitetet och utanför. Jag har i flera terminer varit internationell överfadder inom Juridiska Förening och varit ansvarig för att motta internationella studenter till Juridicum. Har haft det riktigt roligt och jag tror det hjälpte mig att få platsen också. Har i princip jobbar nära med de internationella koordinatorerna på fakulteten så på intervjun de gjorde med mig (som alla måste göra innan de nominerar till utbytesplatserna) så sa de bara att de visste vem jag var och inte hade några frågor.

När juridicum i Stockholm har valt vem som får åka vart så nomineras eleven till partneruniversitetet och så gör jag en officiell anmälan och fyller i massa papper etc. Sedan blir man förhoppningsvis officiellt antagen från deras sida. Händer väääldigt sällan att man inte blir det.

Mycket här är likt universitetet hemma men det mesta är väldigt främmande. Bla. så läser vi fyra kurser samtidigt. Som utbytes student kan jag välja att läsa halvårskurser eller helårskurser. Personligen läser jag två helårskurser och fyra halvårskurser. Uni of Westminster har många roliga kurser som inte finns på Stockholms Uni men problemet med att läsa flera kurser samtidigt är att det var svårt att få till schemat då mycket krockade så det tog 3-4 veckor innan jag hade mitt schema klart.

En annan nyhet är att varje kurs endast har två timmar lärarledd undervisning per vecka. Detta finner jag väldigt udda; det känns på tok för lite för heltidsstudier. Dessutom betalar studenterna här väldigt mycket för att plugga på universitetet så man tycker ju att det borde vara lite mer valuta för pengarna. Tanken är att man ska läsa och göra massa "research" på resterande tid. I stockholm varierar undervisningstimmarna också men vi har betydligt fler än här. Jag tycker dock att lärarna är väldigt bra hittills, är väldigt nöjd med de timmar jag får.

Jag finner det dock lite svårt att plugga på egen hand. Hemma så får vi en litteraturlista med alla böcker vi ska läsa och även en lista på relevant lagtext och relevanta rättsfall. Här får vi bara förslag på vissa böcker och rättsfall som man kan läsa. Sedan får vi välja själv vad vi vill läsa. I vissa kurser så har vi inte ens någon doktrin utan det mesta går att hitta på Internet och liknande.

Examinationsformerna är lite annorlunda också. Hemma avslutas en kurs oftast med en skriftlig tentamen. Här avslutas halvårskurserna med en uppsats på 4000-5000 ord. En helårskurs har oftast en mitt-termins tenta och sedan en tenta på slutet och en uppsats. Jag hoppas att jag i maj nästa år kommer komma ihåg vad vi lärt oss i oktober ;)

Betygssättningen är annorlunda också. Hemma får man från AB(högst), BA, B till U(underkänt). Här så får man "marks". Från 0% - 100% Att få över 70% är riktigt svårt. Godkänt brukar ligga omkring 40%. Sedan efter 3 år så räknas all marks ihop och man får en examen som de värdesatt där en 1st degree är bäst och en 3d degree är lägst.

Det är kul att undervisningen är på Engelska, jag lär mig mycket nytt. Något som jag har haft med mig från gymnasiet är att VRG gav mig en bra grund i allt: Engelska, skriva uppsatts, vara kreativ, ja allt. Är väldigt glad att jag gick på världens bästa VRG.

Så för att summera: allt ät nytt och spännande så det är kul. Såg att inlägget blev väldigt långt men om det är något jag har glömt så fråga gärna :)

Hoppas allt är bra med dig i övrigt och att du njuter av hösten i sverige som är 100 ggr vackrare än här i London. Jag hoppas att den är lite sen bara och på väg, vill ha massa färg på träden.

Vi hörs :)

London hittills

Här kommer en liten mini update på vad jag har gjort so far i London! 
 
19/9
 
Vi gick på en guidad tour av "legal London" för att se lite hur jurister och advokater har det här i London och hu det funkar. Vi fick höra historiska anekdoter och moderna historier om juridik i London. 
 
Efter turen så hade Study Abroad anordnat en båtfest för alla utbytesstudenter. vi åkte upp och ner på Themsen ett par gånger medans solen gick ner! 
 
Den 22/9 så gick Miki, Nat och jag ut i Picadilly på ett ställe som heter Cafe de Paris. Stället var skit men vi hade kul. Smack your bum!! Dagen efter hade vi en sunday roast dinner här hemma med Nats bästa vänner! 
 
 
Den 24/9 började skolan på riktigt. Mina måndagslektioner var dock inställda och hela mitt schema var inte färdigt (och blev inte fördigt förens 3 veckor senare...) 
 
Den 25/9 så träffade jag amanda och Linda som var i London på en liten resa. Vi gick på väärldens godaste Afternoon Tea på Franco's som ligger på Jermyn street. Verkligen en riktigt brittisk upplevelse, rekomenderas! 
 
Efter Tea time så åkte jag till Camden för att träffa mitt ex för första gången på ett år och fyra månader. Förnekar inte att vi har extremt roligt ihop och Camden är en fantastisk och hipp stadsdel! 
 
Den 27/9 så träffade jag några tjejer från skolan och tanken var att vi skulle gå på en fest som Juridiska förening här fixat. Då deras fest totalt sög så gick vi en promenad genom Soho ner till Picadilly och åt fish and chips! Det var gott förutom the mashy peas! 
 
Sedan gick vi hela Regents street till Oxford Street. 
 
Efter att jag hade sprungit på en visning så åkte jag till Madelon och marylebone campus där det vankades korridorsfest uppe i penthouset! 
 
Festen var inte slut förens seeeent in på småtimmarna...
 
Den 29/9 fyllde Nats vän år och vi åkte till Blackheath och gick på en riktigt riktigt Engelsk pub och hängde med riktiga britter en kväll! 
 
Den 2/10 hade jag en riktigt turistig dag med Madelon från Holland. Vi besökte Buckingham Palace, Big Ben, Westminster Abbey etc. Dessutom åkte vi London eye vilket var sjukt coolt, man såg hela London! 






Utöver allt detta så har jag:

Hälsat på på Nats café och ätit riktigt god morotskaka och druckit te.
Gått i skolan också, faktiskt... haha



Åkt massa tunnelbana och äntligen fått mitt student oyster card som ger mig rabatt på kollektivtrafiken! 


 
 
Jag har även:
 
Gått på en dejt utan att veta om att det avr en dejt (förtjänar ett eget inlägg) 
 
Åkt på skolresa till norra England och York (förtjänar ett eget inlägg) 
 
Fyllt 23 år och haft en fantastisk födelsedag! (förtjänar ett eget inlägg)
 
Så det var en liten update på vad jag hittar på här borta på ön. Det händer så mycket och det är så kul att det gör det. jag gillar varje dag här, jag gillar att träffa nya människor och jag gillar att göra denna stad till min egna!! 
 
PUSS! 
 
 
 
 
 
 
 

London fortsätter

 Hejhej hej! 
 
Förlåt för ingetn blogg. Har haft så mycket för mig så när jag väl sitter framför datorn är jag helt slut. Har även kommit fram till att jag inte kan skriva extremt långa utlägg om vad som har hänt i detalj, får börja sammanfatta lite mer alternativ köra bildregn. 
 
Här kommer i alla fall något jag skrev för ett tag sen om mina första dagar i skolan! Enjoy! 
 

Två dagar till av mitt äventyr har passerat. Tiden går fort.
Igår (måndag) hade jag min första dag på orientation week som är hela denna veckan innan skolan börjar nästa måndag. Jag tog mit in till Oxford Cicus där skolan ligger, kom ut ur tunnelbanan och fick smaka på äkta London. Folk överallt, röda dubbeldäckar bussar och gamla ståtliga byggnader. Sanna mina ord, det är en cirkus när ens Universitet ligger runt hörnet från Londons två största turistgator. Hela vägen till skolan gick jag förbi massa affärer och cafeér. Hittade inte School of Law där jag pluggar så fick ta mig in i huvudbyggnaden som ligger på Regents street och fråga. När jag kom fram så fick jag ställa mig i en kö för att gå ner till salen med alla andra utbytesstudenter. Man fick vatten och kakor, en rosa mapp om man stannade ett år (en blå för en termin) och en Universitets t-shirt där det även står att man är utbytesstudent haha! Sen så fick vi sitta ner och den vanliga presentationen gick igång, skolan, systemet, kulturchock, studentkåren, såna som studerar just nu. Jag har varit på många sånna här tillställningar i min roll med ILM och jag måste säga att de student orienterade presentationerna inte toppade mina ;)

Sedan så var det klart och folk tog sig ut för att häcka en stund på gatan. Jag skulle möta upp en spansk kille och en fransk tjej som skulle kolla på boende tillsammans med mig. Man minglade helt enkelt omkring utanför och networkade. Sedan skulle några av oss äta lunch ihop, vi var kanske 7-8 stycken: ett tjejgäng från tyskland som kände varandra, en fransk kille, en kille från Österrike och jag. När vi kom fram till lunchstället som låg på Oxford så utbrister en i tjejgänget "att hon tror att alla inte får plats tillsammans" och vi bör dela på oss. Så tänker jag stopp här nu lite! Vi är i London, på en av de största gatorna med ändlöst av resturanger och cafeer, nog kan vi hitta nåt där alla får plats. Jag blev irriterad på grejen och sa att det var okej, jag måste ändå tillbaka till skolan för en annan presentation, och så gick jag efter att ha bytt nummer med killarna som va snälla. Jag satte mig på trappan till ett monument och åt en god kycklingwrap som jag köpte på ett café längst med vägen.
Sen gick jag till skolan igen och där blev det kaos. vi skulle ha en presentation men vi fick veta att den var inställd. Det visade sig att hälften av alla hade blivit hänvisade till fel presentation, hälften hade fått veta att den är inställd och 3 personer hade gått på den haha. Så jag mötte upp den franska tjejen som var med andra franska människor och tillsammans skulle vi vänta på den spanska killen. Ni kan ju undra hur mycket franska dom pratade med varandra - enbart! Vad är upp med det? Att stå i en grupp, på utbytesår, med en person som inte pratar språket och bara snacka franska. Det värsta var att dom behövde min engelska hjälp till att fixa med deras simkort och mobiler. Sen mötte vi upp den spanska killen och plötsligt så vill den franska tjejen inte följa med längre för hon vill inte bo längre än 10 minuter från skolan. Sen säger hon att hon ska ringa sin mamma som bor i London och sin morbror som hyr ut lägenheter (?) och höra om dom vet nåt. Hallå? Varför gör man inte det från början. Pucko.
Jag och David drog i alla fall och möte upp en av hans vänner som jobbar som fastighetsagent i Bethnal Green. Vi kollade på några ställen i östra London men inget som riktigt föll oss i smaken. Vissa va rent ut vidriga, andra låg i ett konstigt hus eller område och så. Det konstiga i centrala London är att det inte riktigt finns typiska områden som är dåliga områden. Utan en gata kan vara ur soft som helst och så är nästa tvärgata det läskigaste man har sett. Det är definitivt svårt att hitta nåt. Agenten va ritkigt soft i alla fall, vi skämtade omkring och jag tror att han blev lite kär i mig på cupen. Så jag hade i alla fall väldigt kul när jag gick omkring och letade boende.
Efter det vid 6 tiden så var det dags att åka tillbaka till skolan och gå på privat konsultering av mina kursval. Hon som var koordinator för erassmusstudenterna var okej men lite väl nördig för mig. Hon försökte få mig att hoppa på kurser som jag inte ville läsa och jag sa emot och berättade att det inte alls är åt det hållet jag vill gå haha. Det konstiga var att i maj så valde jag massa kurser och rangordnade dom etc och nu kom jag och hon ba gav mig en kurskatalog och ba "jaha vilka kurser vill du gå". Jag fick välja helt fritt.
Valde tillslut: Entertainment law (Underhållningsrätt), Intellectual property law (immaterialrätt), International trade law (internationell handelsrätt), Company law (bolagsrätt), The portrayal of lawyers in film (film och juridik), Law and pop-/culture (juridik och kultur inkl. populärkultur). Snacka om soft år jag kommer ha! Alla kurser är dock level 5-6 vilket är högsta men jag är intresserad av allt detta för en gång skull så det kommer nog bli kul.
När jag kom hem igen så var jag sååå slut. Vi åt middag och kollade på TV innan det var dags att sova och samla energi för en ny dag.

Tisdag så var det dags för enrollment (registrering) på skolan. Så jag tog mig in till school of law men råkade gå fel när jag skulle byta tåg i London bridge. Plötsligt var jag uppe på bron, i rusnngstrafik, med massa kostymnissar och blickade ut över massa London landmärken. Vilken härlig felgång! Nästa tunnelbane station jag såg gick jag ner i och som tur var så gick rätt tunnelbana därifrån. Men sanna mina ord när jag säger att när man väl är nere i tunnelbanan så behöver man inte vara nära tåget man ska ta. Nej, yttligare 10 minuter promenad i tunnelbanan väntade mig för att komma fram till rätt linje. Deras system är enormt!
Väl framme på skolan så åkte man upp till andra våningen och där väntade en lång kö. Av nån anledning så fick alla med efternamn M-Z gå före. Tur att man inte heter typ Österberg eller nåt för Ö finns inte ens här. Eftersom jag var utbytesstudent så fick jag gå till ett annat ställe för att visa pass etc så att dom kunde skriva ut den information som behövdes till att faktiskt bli registrerad. Sedan fick man gå vidare in till ett annat rum och passera såna där band som man har på flygplatser för att ordna köer. Så fick man sätta sig vid ett bord och där frågade dom lite frågor typ om ens föräldrar har pluggat i england etc. Sedan fick man gå ytterligare vidare och ta en nummerlapp och sätta sig och vänta. När det blev min tur fick jag gå fram till en liten gumma som tog pappret som hade printats. Sedan så tog hon en bild på mig och skrev ut ett studentkort som funkar för att ta sig in i universitetsbyggnaden. Alla behöver ha ett och det är alltid en vakt i receptionen så det känns tryggt. Sen fick man lite informationsfoldrar och så var det klart. Tror ni inte fransmännen gick efter mig och jag var tvungen att förklara allt som hände för dom. Sedan var jag även tvungen att visa dom till biblioteket och förklara att dom behövde nya lösenord till sina inloggningsuppgifter då dom inte läst instruktionerna tydligt nog för att fatta att man måste byta lösen första gången man loggar in. Jag var ju inte "tvungen" men dom var så vilse så jag gjorde det.
Sedan gick vi vidare till "Freshers Fair" som är en mässa för nya studenter. På mässan ställer massa student orienterade organsiationer ut och alla kommiteer och klubbar som finns på skolan. Sånt här tycker jag är super kul som själv varit aktiv i juridiska föreningen hemma. Jag skrev upp mig på centrum för performing arts (estetik - dans, teater, musikal etc), ett tjejfotbollslag, och dansgruppen. Får se vad jag väljer att göra men allt lät väldigt kul.

Efter det så möte jag upp en irländsk kille jag skulle leta lägenhet med. Gick inge bra. Mötte upp dens spanska agenten och såg på ett till rum. Han blev lite kär i mig "dina ögon matchar detta rum, du har vackra ögon" och "skulle du vilja gå ut med mig nån gång".

 

Sen åkte jag hem och åt middag. Nat lagar fantastisk middag till oss varje kväll!! Så gott och mysigt!! 

 

Jag lovar att det kommer fler inlägg, mindre text och mer bilder! YES! Ska göra en kort recap om vad jag egentligen har sysslat med dessa snart tre veckor jag har vart här! Nu måste jag springa iväg och träffa en fransk kille fråns kolan som jag ska på korridorsfest med! woop!

 

Tills dess PUSS


RSS 2.0